Još nema komentara

Putovanje župnog zbora u Boku kotorsku

U subotu, 1. lipnja 2019., župni je zbor, zajedno sa župnikom i nekoliko članova Ekonomskog i Pastoralnog vijeća posjetio Boku kotorsku. Cijeloga dana s nama je bio naš domaćin don Ante Dragobratović, župnik župe Dobrota, podrijetlom iz našega kraja.

Prvo odredište putovanja bio nam je grad Perast i svetište Gospe od Škrpjela u kojem nas je s poviješću otočića i crkve na njemu upoznao don Srećko Majić. Otočić je nastao na mjestu stijene na kojoj je pronađena Gospina slika. Nastao je tako što su vjernici iz Perasta brodicama dovozili kamen, iskretali ga u more i tako formirali otočić. Na otočiću su sagradili crkvu Gospe od Škrpjela čija je unutrašnjost izuzetno bogata vrijednim slikama i zavjetnim darovima.  U sklopu crkve nalazi se i muzejska zbirka.

Nakon povratka na kopno u crkvi svetoga Nikole u Perastu don Hrvoje je služio svetu misu za članove zbora i ostale putnike. Uslijedio je ručak u Samostanu svetoga Antuna u Perastu i nastavak našeg putovanja.

U Dobroti je središnja crkva svetoga Mateja, a u njoj nam je domaćin, naravno, bio naš don Ante. Crkva u Dobroti obiluje srebrom i ostalim vrijednostima koje su joj najvećim dijelom darovali dobrotski pomorci pa smo s velikim zanimanjem i zadivljenošću promatrali sačuvano blago koje svjedoči o dugotrajnosti obitavanja Hrvata katolika na tim prostorima.

Nakon Dobrote, uslijedio je posjet Kotoru i katedrali svetoga Tripuna. Ona je prva je po starini među monumentalnim katedralama istočno-jadranske obale i smještena je na jednom od glavnih kotorskih trgova. Ona nas je svojom ljepotom i starinom ostavila bez riječi, isto kao i bogatstvo koje se čuva u njezinoj riznici.

Posljednje odredište bila nam je Budva i crkva svetog Ivana Krstitelja podignuta krajem XII. ili početkom XIII. stoljeća u kojoj nas je s poviješću crkve i Hrvata u Budvi upoznao župnik don Filip Janjić.

Posjetom Budvi završio je jedan prekrasan dan, dan koji je bio prekratak da bismo razgledali sve vjerske i kuturne znamenitosti u Boki jer u njoj se nalazi preko 200 katoličkih crkava, ali i ovo viđeno nam već dovoljno svjedoči o korijenima katoličanstva u Boki.

Ovim putem još jednom zahvaljujemo na gostoprimstvu i vođenju don Anti Dragobratoviću i svim župnicima i ostalima koji su nas primili i upoznali s ljepotama Boke kotorske.

 

Postavite komentar

Morate biti logged u objaviti komentar .