Župa svetog Stjepana Prvomučenika nalazi se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u dolini rijeke Neretve, u gradu Opuzenu i crkveno pripada Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.
Opuzen je smješten na Posrednici, otočiću što ga svojim rukavcima grli plavo-zelena ljepotica Neretva. U samom središtu otoka, u zagrljaju  rijeke nalazi se središte grada. U samom gradskom središtu, na Trgu kralja Tomislava, u zagrljaju starih kamenih kuća, nalazi se župna crkva svetog Stjepana Prvomučenika. Nastala je na temeljima manje crkvice posvećene istom svetcu i oduvijek je Opuzencima utočište molitve, kako u slavljima i dobrim vremenima, tako i u onim manje lijepim.
Neretva je stoljećima ribom hranila ljude svojega kraja, napajala je njihova polja, a župa, kao središte duhovnog života, još od svog postanka 1716. godine napajala je molitvom i vjerom njihove duše. Misto (kako Opuzenci zovu svoj grad) i župa oduvijek su zajedno. Nikada se sveti Stjepan Prvomučenik nije prestao brinuti za Opuzen i Opuzence, a ni oni za njega i za svoju župu.
Neretva je opuzensko blago, Jordan i svetinja ljudi koji uz nju žive, a Opuzen, kao srce doline Neretve, i sveti Stipan (kako Opuzenci od milja zovu svojega zaštitnika) već stoljećima čuvaju i čuvat će katoličku vjeru koja opuzenskom i neretvanskom puku daje i davat će snagu za bolje sutra u radosti i blagoslovu zemlje koja život znači. Blagdan svetog Stjepana Prvomučenika i Dan grada obilježava se 3. kolovoza.
Već više od 300 godina Opuzenci i njihova župa žive zajedno pa je 2016. godine svečano obilježena 300-ta obljetnica župe. Tom je prigodom tiskana i monografija „300-ta obljetnica Župe svetoga Stjepana Prvomučenika“, a župna crkva je prethodne dvije godine i tada djelomično obnovljena. Suzaštitnik župe je sveti Roko čija se crkva nalazi uz mjesno groblje.
Od 1759. u župi djeluje i Bratovština Presvetog Sakramenta čiji članovi redovito sudjeluju u životu župe, pomažu i čuvaju tradicionalne vrijednosti i običaje u župi.
Župna kuća nalazi se u samom središtu grada nedaleko od župne crkve i uz nju se nalazi novoizgrađena župna dvorana i Samostan sestara Služavki Maloga Isusa.  Danas u samostanu borave dvije sestre; sestra Marijanka Dominiković i sestra Marija Cvitanović.
Iz Župe su se do sada duhovnim zvanjima odazvala četiri svećenika: don Nikola Juračić, don Tomislav Planinić, don Mihovil Prović i don Jure Bjeliš, a župa je dala i tri časne sestre: s. Milu Deak, koja je služavka Malog Isusa, te s. Francisku (Željka Vukasović) i s. Josipu (Stanku Bjeliš) koje su klarise.

U Župi danas živi oko 900 obitelji s oko 3000 vjernika. U 2017. godini kršteno je 36 djece, sprovođena su 23 vjernika, a vjenčano je 6 parova. Od kolovoza 2014. do kolovoza 2019. godine župnik je bio don Hrvoje Dragun.

U kolovozu 2019. župnikom je imenovan don Ante Antunović.