Još nema komentara

BLAGDAN PRESVETOG SRCA ISUSOVA

U našoj je župnoj crkvi blagdan Presvetoga Srca Isusova proslavljen misnim slavljem i procesijom s kipom Srca Isusova po našoj Pjaci. Na završetku procesije župnik don Hrvoje Dragun udijelio je okupljenima blagoslov i zamolio Boga da svi koji trebaju pronađu utjehu i pomoć u Srcu Isusovom.

Blagdan Presvetog Srca Isusovog slavi se u petak nakon blagdana Tijelova i stoga je lipanj mjesec Presvetog Srca Isusova.

            

Poticaj za uvođenje blagdana Srca Isusova došao je iz francuskog grada Paray le Moniala prigodom ukazanja Srca Isusova sv. Mariji Margareti Alacoque 1675., ali tek je 1765. g. papa Klement XIII. dopustio slaviti blagdan Srca Isusova i to samo za one koji su izričito tražili. Bili su to poljski biskupi onoga vremena i rimska Nadbratovština Srca Isusova. Ubrzo su blagdan prihvatili redovnice Reda Pohođenja kojemu je pripadala sv. Margareta, cijeli Rim, potom biskupi i kraljica francuskog naroda, poglavari i članovi Družbe Isusove i tako se za kratko proširio gotovo u cijeloj Crkvi.

 

U subotu je misnim slavljen proslavljen i blagdan Presvetog Srca Marijina.

Naši župljani od davnina svetkuju i mole se Srcu Isusovu i Srcu Marijinu o čemu svjedoče kipovi Srca Isusova i Srca Marijinog koji potječu iz kasnog 19. stoljeća.

Postavite komentar

Morate biti logged u objaviti komentar .