Još nema komentara

Cvjetnica

Cvjetnica ili Nedjelja muke Gospodnje posljednja je korizmena nedjelja i označava početak Velikog tjedana u kojem tijekom 8 dana slavimo najveće tajne kršćanstva: Isusovu muku, smrt, pokop i uskrsnuće. Na Cvjetnicu se kao vjernici okupljamo kako bismo zajednički započeli slavlje vazmenog otajstva, to jest muke i uskrsnuća Kristova.

Cvjetnica je i dan kada se sjećamo Isusovog ulaska u Jeruzalem. Narod ga je radosno kličući dočekao i slavio. U spomen na taj svečani ulazak u Jeruzalem liturgija Cvjetnice započinje procesijom s blagoslovljenim granama masline i palme. Običaj je, poslije mise nositi te grančice u svoje domove da bi nas podsjećale kako je Isus svojom mukom, smrću i uskrsnućem stekao život s Bogom, život u milosti.

I u našoj je crkvi  danas tradicionalno proslavljena Cvjetnica. Bilo je, zaista, lijepo i svečano. Poslije uvodnih čitanja, blagoslova grančica masline i palmi, održana je procesija po Pjaci. Nakon toga u crkvi je pjevana Muka (Evanđelje po Mateju). Muku je uz župnika i mješoviti zbor otpjevao Miroslav Vidović. Po završetku svete mise izložen je Presveti Sakrament i započelo je četrdesetsatno klanjanje.

 

 

                

                

 

 

 

 

 

 

Postavite komentar

Morate biti logged u objaviti komentar .