Još nema komentara

Veliki četvrtak

Misom večere Gospodnje i obredima Velikog četvrtka završeno je razdoblje korizme i započelo je Vazmeno trodnevlje. U prepunoj crkvi misu je služio naš župnik don Hrvoje Dragun. On je u propovijedi istaknuo kako je Misa večere Gospodnje spomen na Posljednju večeru i ustanovljenje euharistije. Na posljednjoj je večeri Isus svojim učenicima ostavio svoju ljubav, tj. samoga sebe. On koji je poslan od Boga ponizio se i svojim učenicima oprao noge pokazujući svojim činom da se i mi međusobno trebamo ljubiti i biti ponizni. Euharistija je ostvarenje i uprisutnjenje Kristovo među nama pa je župnik pozvao vjernike da redovito dolaze na svetu misu jer tu susreću Isusa, a susret s njim oslobađa nas svih strahova.

              

Nakon propovijedi, po uzoru na Isusa i Posljednju večeru, župnik je oprao noge jedanaestorici članova Bratovštine.

          

       

Po završetku misnoga slavlja, Sveto Otajstvo preneseno je s glavnog oltara na Gospin oltar. Nakon kratkog klanjanja i molitve, župnik je ogolio i raskitio oltare, a od tog trenutka ugašena su i crkvena zvona. Kad su završeni obredi i bogoslužje Velikog četvrtka, Mješoviti je zbor, zajedno s vjernicima otpjevao  Gospin plač.

            

 

     

Pred nama je Veliki petak i spomen na Isusovu muku i križni put. Obredi Velikog petka započinju u 19,00 sati, a središnji dio obreda je otkrivanje i ljubljenje križa.

Postavite komentar

Morate biti logged u objaviti komentar .