Još nema komentara

Veliki petak – obredi i procesija

Sinoć su u našoj crkvi održani obredi Velikog petka, tj. Služba  muke Gospodnje.

Obredima Velikog petka spominjemo se Kristove muke. Pratimo Krista na njegovu putu poniženja, trpljenja, patnje i smrti. Veliki petak obilježavaju pokora, post, žalost i ozbiljnost. Crkva ne slavi euharistiju, već promišlja o smrti puna žalosti i skrušenosti.
Obredi Velikog petka podijeljeni su u tri dijela: služba riječi, klanjanje križu i sveta pričest. Nakon Službe riječi, čitanja Muke po Ivanu, otkrivanja i ljubljenja križa i svete pričesti ulicama grada održana je tradicionalna procesija s Presvetim Sakramentom.

U procesiji je, uz velik broj vjernika, sudjelovao Šimun (koji je nosio križ), straža Isusova groba i Gradska glazba Opuzen, a sva je pjesmom popratio Mješoviti župni zbor. Na kraju procesije na Pjaci je otpjevana molitva Božjem milosrđu, a župnik je udijelivši blagoslov okupljenima zaželio da blagoslov Presvetog Sakramenta, koji je pronesen gradom, ostane u svakoj našoj ulici, svakoj našoj obitelji i svim vjernicima.

Vazmeno bdijenje započinje večeras u 23:00 blagoslovom vatre, uskrsne svijeće, čitanjima, padanjem stražara, a potom je sveta misa.

 

   

   

     

 

     

 

 

    

    

   

 

 

 

Postavite komentar

Morate biti logged u objaviti komentar .