Još nema komentara

Trodnevnica i proslava Našašća svetog Stjepana Prvomučenika

Trodnevnicom, koja je kao priprema za blagdan našega zaštitnika svetog Stipana započela u ponedjeljak 31. srpnja, te svetim misama i procesijom tijekom svečane svete mise na sam blagdan naša je župa proslavila svojega zaštitnika i blagdan Našašće relikvija sv. Stjepana Prvomučenika. Sveti Stjepan Prvomučenik zaštitnik je naše župe i naša mu je župna crkva posvećena još od 1716. godine, a blagdan Našašće relikvija sv. Stjepana Prvomučenika slavi se 3. kolovoza.

Uoči same trodnevnice u nedjelju 30. kolovoza održan je koncert naslovljen „Resonet in laudibus – Neka odjekuju pohvale uz radosno klicanje“. Skladatelj koncerta bio je Blaženko Juračić, solo sopran bila je Ida Bilić Katić, a solo klavir i klavirska pratnja Zoran Velić.

U sklopu trodnevnice služene su tri svete mise, a nakon misnog slavlja u utorak 1. kolovoza u našoj je župnoj crkvi održan svečani koncert zborova i pučkih pjevača naše i susjednih nam župa. Na koncertu su sudjelovali: Veliki mješoviti zbor naše župe, ženska klapa „Kolajna“ i muška klapa „Na uvo“ iz Župe svetoga Antuna Padovanskoga iz Komina, župni zbor Župe svetoga Stjepana prvomučenika Slivno Ravno te župni zbor Župe Gospe od Karmela s Bagalovića. Zborovi i klape predstavili su se sa po dvije pjesme, a na kraju su svi glasovi udruženi u jedan veliki, zajednički zbor koji je otpjevao „Zdravo djevo“. Program koncerta vodila je Petra Milić, a zborove su pripremili njihovi voditelji.

Nakon koncerta ispred crkve je održano prigodno druženje i čašćenje pjevača.

3. kolovoza, na sam blagdan Našašća relikvija svetoga Stjepana Prvomučenika, u našoj su župnoj crkvi slavljene tri svete mise. Jutarnju misu za domaćice predvodio je don Nikola Juračić, a večernju naš župnik don Ante Antunović. Središnji dio proslave bile je svečana sveta misa s procesijom. Nju je predvodio nadbiskup Martin Vidović uz koncelebraciju župnika don Ante Antunovića te preč. don Stipe Jerkovića, kanonika sustolnog makarskog kaptola, i brojnih svećenika iz susjednih nam župa. U svečanoj procesiji kip svetog Stjepana Prvomučenika pronesen je gradskim ulicama kako bi njegov blagoslov došao do svakog stanovnika našega grada. Svečano misno slavlje svojim je pjevanjem uveličao Mješoviti župni zbor.

Fotografije pogledajte u galeriji. Autor fotografija sa svečanog misnog slavlja i procesije je Antonija Menalo

Trodnevnica-i-proslava-blagdana-nasasce-relikvija-svetog-stjepana-prvomucenika-2023

 

Postavite komentar

Morate biti logged u objaviti komentar .